Ciasto Fale Dunaju

Przepis



ciasto:
5 jaj (M)
250 gramów miękkiego masła lub margaryny
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do białek

po podzieleniu do ciemnego ciasta:
2 łyżki (z górką) ciemnego kakao
4 łyżki mleka

krem:
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
3 kopiaste łyżki cukru z wanilią lub mała paczka cukru waniliowego
3 żółtka (opcjonalnie, wg mnie z żółtkami lepsze)
250 gramów miękkiego masła lub margaryny

dodatkowo:
250 gramów wydrylowanych wiśni świeżych lub osączonych z kompotu

polewa czekoladowa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤