JAGODOWIEC

Przepis


SKŁADNIKI
Biszkopt lub paczka biszkoptów (forma 22 x 22 cm)
MASA JAGODOWA
1,5 szklanki jagód
500 ml jogurtu naturalnego
250 g serka waniliowego
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
¾ szklanki gorącej wody

GALARETKA
szklanka jagód
2 galaretki cytrynowe

Masa jagodowa
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie odstawić do przestygnięcia.
Jagody zblędować, ja jagody po zmiksowaniu przecedzam przez sitko i dodaję do reszty składników sam sok (wtedy masa jest gładka ale nie nie jest to konieczne). Do jogurtu, serka oraz cukru dodać zmiksowane jagody i przestudzoną żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić aby masa delikatnie zaczęła gęstnieć. Na dno formy wyłożyć biszkopty i na nie przelewać tężejącą masę,wstawić do lodówki.

Galaretka
Jagody zblędować, przecedzić przez sitko. Sok jagodowy uzupełnić taką ilością wody aby płynu razem było 1 litr. Sok z wodą zagotować, w tym rozpuścić galaretkę odstawić do chwili aż zacznie żelować wtedy zalać nią masę jagodową. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.

@Ola
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤