Ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką

Przepis


biszkopt: 4 jajka / 4 łyżki cukru / 4 łyżki mąki

masa budyniowa: 1 l mleka / 3 budynie śmietankowe (po 40 g) / 5 łyżek cukru / 1 łyżeczka cukru waniliowego / 200 g masła (miękkiego)

dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe / 800 ml gorącej wody / 1/2 kg truskawek, świeżych

Białka oddzielić od żółtek i ubić razem ze szczyptą soi na sztywna pianę. Pod koniec miksowania dodać powoli cukier i miksować jeszcze przez 1-2 min. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Następnie po łyżce dodajemy mąkę delikatnie miksując. Formę o wym. 25×35 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i oddzielamy biszkopt od papieru. Ponownie wkładamy do formy.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż będzie tężejąca.
@Kasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤