Mannowiec z truskawkami

Przepis


Składniki:
Tortownica 22 cm

Spód:
21 dag owsianych maślanych ciasteczek
40 g masła

Masa z manny:
800 ml mleka
¾ szklanki błyskawicznej kaszy manny
15 dag cukru pudru
50 ml likieru waniliowego
20 dag masła
3 żółtka

Warstwa truskawkowa:
2 szklanki świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Spód:
Ciasteczka pokruszyć tak, aby miały konsystencję mokrego piasku, połączyć z roztopionym masłem, wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem pergaminowym, przełożyć masę miasteczkową, wyrównać i docisnąć łyżką. Włożyć na jakiś czas do lodówki.

Masa z manny:
Kaszę mannę ugotować na mleku, wystudzić aż będzie całkiem zimna.
Miękkie masło o temp pokojowej utrzeć z pudrem na puszysto, dodawać podczas miksowania po jednym żółtku, a następnie po łyżce zimnej masy z manny, wlać likier i zmiksować całość. Wyłożyć na masę ciasteczkową. Włożyć do lodówki, aby stężała na czas robienia galaretki.

Warstwa truskawkowa:
Pokrojone truskawki zasypać cukrem wlać ½ szklanki wody i ugotować aż zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do stężenia.
Tężejącą wylać na masę z manny. Zostawić na całą noc w lodówce.
Smacznego!
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤