Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową

Przepis


7 jajek / 2 szkl cukru / 1 masło / 2 szkl mąki / 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 łyżeczki kakao / 100 g wiórków kokosowych / ok. 1,5 kg jabłek

Polewa: 50 g masła / 1/4 szkl cukru / 2 łyżki mleka / 1 batonik chałwy waniliowej (100 g)

Żółtka, 1 szklankę cukru i masło (o temp. pokojowej) dokładnie utrzeć. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 2 białek. Ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao.

Oddzielnie ubić 5 białek z 1 szklanką cukru, po czym wymieszać z wiórkami kokosowymi (ja dodałam jeszcze do tego 2 łyżki mąki ziemniaczanej).

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (jeżeli wytworzy się dużo soku – odcedzić i lekko odcisnąć).

Na blachę (23×33 cm lub nieco większą), wyścieloną pergaminem, wykładać kolejno:
@Kasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤