Ciasto Krysia

Przepis


Biszkopt: 5 jajek / 5 łyżek cukru / 5 łyżek mąki / 1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 łyżka oleju
Masa jabłkowa: 1200 g obranych jabłek / 3 łyżki cukru / 2 galaretki cytrynowe / ¾ szklanki wody
Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% / 1 łyżka cukru / 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa / ok. 22 sztuk herbatników
Polewa czekoladowa: 150 g masła / 4 łyżki cukru / 3 łyżki kakao / 1 łyżka mleka

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.

Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretki w proszku i mieszać do ich rozpuszczenia. Jeszcze ciepłe przełożyć na biszkopt, wówczas ciasto wchłonie trochę płynu z jabłek. Wystudzić.

Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać chłodną galaretkę. Krótko zmiksować.
@Kasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤