Ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniową pianką – najlepsze!

Przepis


ciasto drożdżowe: 2 1/2 szkl mąki / 5 żółtek / 3/4 szklanki letniego mleka / 30 g drożdży / 4 kopiaste łyżki cukru / 1 kopiasta łyżka cukru z wanilią / 1 kopiasta łyżka masła / szczypta soli
dodatkowo: 1 kg rabarbaru / 5 łyżek cukru
pianka: 5 białek / 1 szkl cukru / 1 kopiasta łyżka cukru z wanilią / 1/3 szklanki oleju / szczypta soli / 2 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (łącznie 80 gramów)
kruszonka: 100 g miękkiego masła / 1 szkl mąki / 0,5 szkl cukru / 1 kopiasta łyżka cukru z wanilią


Masło stapiamy, schładzamy do temperatury pokojowej.
Drożdże dokładnie rozprowadzamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut „do ruszenia”.
Pozostałą mąkę przesiewamy z solą, pozostałym cukrem kryształem i cukrem waniliowym, wbijamy żółtka, dodajemy stopiony tłuszcz. Wlewamy po trochę wyrośniętego rozczynu i zagniatamy elastyczne żółciutkie ciasto. Jeśli mocno się lepi, możemy dosypać trochę mąki, ale nie za dużo, maksymalnie 2 łyżki.

Prostokątną blaszkę o wymiarach 25×40 cm smarujemy masłem lub olejem, ciastem wylepiamy jej dno.Blaszkę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
Łodyżki rabarbaru kroimy na około 1 cm plasterki, zasypujemy 5 łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy.
Kruszonka: Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym, wrzucamy masło i zagniatamy składniki do powstania lekko sypkiej kruszonki. Zgarniamy ją do miski, odstawiamy do lodówki.
Kiedy ciasto drożdżowe lekko nam wyrośnie wykładamy na nie odsączone plasterki rabarbaru, rozprowadzamy je po całej powierzchni ciasta.

Teraz zabieramy się za piankę.
@Kasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤