Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym

Przepis


Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym

Składniki:

Biszkopt:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
180g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego

Do nasączenia:
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1-2 łyżki grenadyny (jeśli nie mamy, można pominąć)
2 łyżeczki cukru pudru
2/3 szklanki wody

Środek:
300g truskawek – umytych i obranych
4 banany
sok z 1/2 cytryny
500g naturalnego jogurtu
4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g
500g śmietanki kremówki 36%
1 fix do śmietany
6 łyżeczek żelatyny (około 18g)
12 łyżek wody

Wierzch i boki:
około 650g-700g śmietanki kremówki 30% lub 36%
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
2 fixy do śmietany

Do ozdoby:
przepołowione truskawki
plasterki banana skropione sokiem z cytryny
miechunka
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤