Kremowy sernik z musem truskawkowym

Przepis


Składniki:
Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
12 dag cukru
1 jajko
1 żółtko

Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego
2 łyżki mleka w proszku
1,5 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka śmietany kwaśnej 18%
150 ml mleka 2%
6 jajek
1 serniks lub budyń śmietankowy

Wierzch:
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru

Mus truskawkowy:
1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek
1 łyżka cukru
1 łyżka wody

Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Mąkę wymieszaj z cukrem, wbij jajko, dodaj żółtko, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Wstaw na 20 minut do lodówki. Po tym czasie nakłuj ciasto gęsto widelcem, włóż do nagrzanego do 195*c piekarnika i podpiec przez 10-12 minut. Wyjmij i ostudź.


Masa serowa:
Twaróg przełóż do miski, wlej śmietany-kwaśną i słodką, wsyp cukier i zmiksuj blenderem, w trakcie miksowania wbijaj po jednym jajku, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj ponownie tak aby powstała gładka kremowa masa. Wylej na podpieczony i ostudzony spód.
Wstaw do piekarnika na grzanie góra dół na temp 140*c i piecz 70 minut. Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystudzenia.


Wierzch:
Truskawki pokrój na małe kawałeczki, przełóż do rondelka, zasyp cukrem dodaj łyzkę wody i duś na ogniu do momentu aż się rozpadną a woda odparuje i powstanie gęsty mus.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem, wsypując pod koniec cukier puder-masa ma być sztywna, rozsmaruj na zimnym serniku, rozprowadź truskawkowy mus i wykałaczką porób esy-floresy. Wstaw do schłodzenia do lodówki. A potem po prostu zjedz :)

Słodkich wypieków.

@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤