Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Przepis


Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami posypane sporą ilością kruszonki. Słodki klasyk !

Zaczyn
drożdże świeże 30-40 g
ciepłe mleko 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 1 łyżka

Ciasto właściwe forma o wymiarach 25 x 35 cm
mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki ( 450 g )
cukier 2-4 łyżki
ciepłe mleko 1/2 szklanki
masło 50 g ( 1/4 kostki )
żółtko z jajka + 2 jajka
rabarbar 2-4 łodygi, truskawki 200-300 g
szczypta soli

Kruszonka
masło 50 g
mąka 100 g
cukier 50 g
Lukier

cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny 1 łyżka
woda
* 1 szklanka = 300 ml

Przygotowanie:

Mleko podgrzewam do letniej temperatury. Drożdże kruszę do miseczki, dodaję łyżkę cukru i mąki następnie zalewam ciepłym mlekiem. Wszystkie składniki rozcieram na gładko i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Masło rozpuszczam, odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewam do misy robota kuchennego, mieszam z pozostałą ilością cukru i solą. Dodaję wystudzone masło, gotowy zaczyn i pozostałą ilość mleka. Ciasto drożdżowe wyrabiam przez parę minut na najniższych obrotach miksera za pomocą haka. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na 40-60 minut.
Rabarbar i truskawki myję i osuszam. Odcinam szypułki, truskawki kroję w plastry. Rabarbar obieram z twardych włókien, odcinam końce i również kroję w plastry.
Masło siekam z mąką i cukrem, następnie składniki na kruszonkę rozcieram palcami.
Truskawki i rabarbar wykładam na wierzch ciasta, posypuję obficie kruszonką. Ciasto piekę w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 °C przez 30 – 45 minut. Wystudzone ciasto lukruję lub oprószam cukrem pudrem.
Smacznego,


@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤