Mus malinowo-czekoladowy

Przepis


mus malinowy: ok. 1 szkl malin (świeżych lub mrożonych) / 2 łyżki cukru pudru / 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki wody

mus czekoladowy: 200 ml śmietanki 30 % / 100 g czekolady (gorzka lub mleczka lub pół na pół)

Żelatynę rozmieszać w garnuszku z 3 łyżkami wody, stopniowo podgrzewać, aż się rozpuści. Maliny widelcem rozgnieść z cukrem pudrem. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z malinami. Przygotowany mus wlewamy do pucharków (u mnie wyszły 2).

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym czasie mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Dodajemy do niej stopniowo przestudzoną, roztopioną czekoladę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym musem zalewamy maliny w pucharkach. Wstawiamy pucharki do lodówki na ok. 30 min. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.
@Kasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤