Ciasto straciatella z truskawkami

Przepis


Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
50 g tartej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
1 szklanka przegotowanej wody
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka jasnego rumu

Masa straciatella:
35 dag twarożku 3 krotnie mielonego
30 dag serka homogenizowanego waniliowego typu Danio
25 dag serka mascarpone
50 g tartej gorzkiej czekolady
1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek
3-4 łyżki cukru pudru
5 listków żelatyny



Zielona masa:
3 galaretki Kiwi lub agrestowe

Masa jogurtowa:
1 litr jogurtu naturalnego greckiego
4 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1 szklanka pokrojonych truskawek
Polewa czekoladowa do polania
Świeże truskawki do dekoracji

Sposób wykonania:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniacą pianę pod koniec wsypując, łyżka po łyżce cukier, aż piana będzie sztywna, dodajemy żółtka i miksujemy, mąkę mieszamy z proszkiem przesiewamy przez sito do masy jajecznej i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach , biszkopt ma być puszysty. Wylewamy do blaszki o wym 23/39 cm pieczemy w temp 170*c przez 25-30 minut.
Studzimy.

Poncz:
Składniki ponczu mieszamy ze sobą i skrapiamy zimny biszkopt.
Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody , zostawiamy do lekkiego stężenia.

Masa straciatella:
Żelatynę w listkach moczymy w zimnej wodzie przez 5-7 minut, następnie odciskamy przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali .
Wszystkie serki umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder i mieszamy mikserem, wlewamy płynną żelatynę oraz wsypujemy tartą czekoladę , mieszamy na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na biszkopt. Wylewamy tężejacą galaretkę.

Masa jogurtowa:
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody, płynną i ostudzoną mieszamy z jogurtem cukrem pudrem oraz pokrojonymi truskawkami, wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy dowolnie. Zostawiamy na całą noc w lodówce.
Słodkich wypieków!

@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤