Pychotka (Pani Walewska)

Przepis


Ciasto: 300 g mąki / 250 g masła / 100 g cukru pudru / 4 żółtka / 3 łyżki kwaśnej śmietany / 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 1 cukier waniliowy

Krem: 4 łyżki cukru pudru / 4 żółtka / 1 cukier waniliowy / 2 łyżki mąki pszennej / 2 łyżki mąki ziemniaczanej / 1/2 l mleka / 250 g masła (temp. pokojowa) / 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo: 4 białka / 1 szkl. cukru / słoiczek kwaśnego dżemu / ok. 200 g mieszanki orzechów

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym posiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę i wyłożyć do 2 jednakowych blaszek (23 x 33 cm) wyścielonych papierem do pieczenia. Następnie placki posmarować dżemem, a potem wyłożyć pianę ubitą z 4 białek i 1 szkl. cukru. Wierzch posypać grubo posiekanymi bakaliami. Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 st.C. Wystudzić.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać z 1 szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać żółtka z mąką i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać).

Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i dodawać porcjami ostudzony do temperatury pokojowej budyń. Na koniec wlać sok z cytryny.

Wystudzone placki przełożyć kremem i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
@Kasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤