Torcik jogurtowo - truskawkowe szaleństwo

Przepis


Moja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrowego jogurtu naturalnego z dodatkiem bomby witaminowej w postaci świeżych owoców: truskawek i borówek.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel czerwonego barwnika
Masa jogurtowo – truskawkowa:
450g gęstego jogurtu naturalnego Bakoma
240g sera białego
500g truskawek
2 galaretki truskawkowe
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki mleka
Mus truskawkowy:
250g truskawek
1 galaretka truskawkowa
3/4 szklanki wody
Dodatkowo:
około 20 sztuk truskawek
50g borówki amerykańskiej
150ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać barwnik. Obie masy wlać jednocześnie do formy (u mnie kwiatka 23cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25minut. Wystudzić i przekroić biszkopt na dwa blaty.
2. Masa jogurtowo – truskawkowa
Truskawki zmiksować blenderem, dodać 4 łyżki wody i galaretki, całość zagotować a następnie pozostawić do wystygnięcia. Jogurt naturalny zmiksować z białym serem na gładką masę, dodać przygotowaną galaretkę
z truskawkami. Dokładnie wymieszać i dodać rozrobioną w mleku żelatynę.
3. Do formy włożyć 1 blat biszkoptu, brzegi formy obłożyć truskawkami pokrojonymi na pół, wlać masę jogurtowo – truskawkową. Przykryć 2 blatem biszkoptu i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
4. Mus truskawkowy
Truskawki zmiksować blenderem, dodać galaretkę rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie wymieszać i wylać na schłodzony biszkopt z masą jogurtowo – truskawkową.
5. Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem i cukrem.
6. Torcik udekorować bitą śmietaną, truskawkami i borówkami amerykańskimi.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤