Jabłka w cieście bez glutenu
źródło inspiracji: http://www.kuchniaupoli.pl/jablka-w-ciescie-bez-g…
Przepis
Składniki na 4 porcje
jajka 2
serek waniliowy 150 g
mleko ryżowe, migdałowe 5 łyżek
mąka ryżowa 150 g
proszek do pieczenia bez glutenu 1 łyżeczka
cukier z wanilią 1 łyżeczka
szczypta soli
jabłka 2-3
cukier puder
olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
W misce umieszczam mąkę, sól, cukier z wanilią i proszek do pieczenia mieszam. Jajka, mleko i serek mieszam ze sobą za pomocą trzepaczki lub miksera. Następnie dodaję partiami sypkie składniki. Konsystencja ciasta powinna być na tyle gęsta, aby dokładnie pokryła plastry jabłek. Jabłka myję obieram ze skóry, następnie wykrawam gniazdo nasienne. Kroję w plastry o grubości 0,5-1 cm.
Na patelni rozgrzewam olej kokosowy. Plastry jabłka zanurzam w cieście, układam na rozgrzanym tłuszczu. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Usmażone plastry układam na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placuszki oprószam cukrem pudrem, podaję na ciepło choć i te po wystudzeniu smakują obłędnie.
Smacznego,
@Paulina
Skomentuj inspiracje: