Stefanka czekoladowa-bez pieczenia

Przepis


Składniki:
60-70 szt herbatników maślanych
800 ml mleka
2 opakowania budyniu czekoladowego
150 g cukru
250 g masła
3 łyżki rumu
500 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy

Przygotowanie:
budynie z połową cukru mieszamy z 300 ml mleka,pozostałe mleko zagotowujemy i dolewamy mieszankę budyniową ,mieszamy aż powstanie gęsty budyń,studzimy.
Miękkie masło miksujemy na puch z pozostałym cukrem,następnie dodajemy porcjami budyń,cały czas miksując na gładką masę,na koniec miksowania dodajemy rum,jeszcze chwilkę mieszamy.
Blachę 25x36 cm wyłożyć folią aluminiową(potem łatwiej je wyjmiemy)
w blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników ,na to 1/3 masy
znowu herbatniki,i kolejną część masy,znowu herbatniki,trzecią część masy i na wierzch ostatnie herbatniki,ciasto dajemy do lodówki żeby stężało na ok 2-3 godz
po tym czasie wyjmujemy przykrywamy deską i przewracamy do góry nogami zdejmujemy folię,ubijamy kremówkę dodajemy cukier puder i wykładamy na wierzch ciasta,dekorujemy dowolnie
Smacznego :)

@Kasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤