GALARETKOWIEC

Przepis


Składniki:
*2szkl. mleka
*3 łyżki cukru
*1 łyżeczka cukru wanilinowego
*4 różnego koloru galaretki
*2-3 łyżki żelatyny

Wykonanie:
Galaretki rozpuścić każdą osobno w 300ml wody, odstawić do stężenia, pokroić w kostkę. Gdy galaretki będą już gotowe można zabrać się za przygotowanie mleka. Żelatynę namoczyć w wodzie, mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Namoczoną żelatynę dodać do gorącego mleka, mieszać aż do jej rozpuszczenia. Tak przygotowane mleko odstawić do całkowitego wystudzenia. Kostki galaretek przełożyć do foremki, zalać zimnym mlekiem, odstawić do całkowitego stwardnienia.
Mała podpowiedź :) Aby łatwiej wyjąć deser z foremki, należy go dosłownie na kilka sekund zamoczyć w ciepłej wodzie :)
@Pati
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤