tort orzechowy

Przepis


kakaowy biszkopt:
8 jaj ( wielkość M)
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (z małą górką)
3 łyżki ciemnego kakao (z górką)
szczypta soli

poncz:
1 i 1/3 szklanki wystudzonej mocnej osłodzonej herbaty z 1 łyżką rumu ( alkohol opcjonalnie)
lub
1 i 1/3 szklanki wystudzonej osłodzonej kawy z rumem (alkohol opcjonalnie)

krem orzechowy:
300 gramów zmielonych orzechów włoskich
400 gramów miękkiego masła extra
1,5 szklanki cukru pudru (szklanka pełna po brzegi)
2 - 3 łyżki rumu lub spirytusu
1 i 3/4 szklanki mleka

dodatkowo:
3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki

dekoracja:
polewa czekoladowa (użyłam połowy porcji)
połówki orzechów
różyczki z opłatka
około 80 gramów mielonych orzechów włoskich do obsypania boków tortu
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤