Mazurek Snickers – Last Minute
źródło inspiracji: http://zmiksowani.pl/przepis/894323
Przepis
Składniki
Spód:
140 g masła
200 g mąki
1 jajko
80 g cukru
Warstwa kajmakowa:
1 puszka kajmaku
1 szklanka orzechów ziemnych (prażonych, solonych)
Polewa czekoladowa:
200 g mlecznej czekolady
3 łyżki słodkiej śmietanki
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka wody
Przygotowanie
Spód:
Do miski przesiej mąkę i wsyp cukier. Palcami wetrzyj w mieszankę posiekane, zimne masło tak, żeby konsystencja przypominała drobno zmieloną bułkę tartą. W środku zrób wgłębienie i dodaj roztrzepane jajko, wszystko wymieszaj szybko łyżką lub nożem, żeby powstała bryła ciasta. Wg uznania, możesz dodać 2 łyżki śmietanki lub zimnej wody. Ciasto zagnieć, następnie wylep nim przygotowaną formę posmarowaną masłem, wyłożoną papierem do pieczenia na samym dnie i dwóch przeciwległych bokach. Nagrzej piekarnik do 190 stopni i piecz spód przez ok 12 minut. Następnie wyjmij i wystudź.
Wierzch:
Kajmak lekko podgrzej, tylko żeby miał półpłynną konsystencję, rozprowadź na kruchym spodzie i posyp orzeszkami. Czekoladę ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej, polej nią ciasto. Odstaw do całkowitego zastygnięcia. Składniki na lukier dobrze wymieszaj (jeśli jest zbyt gęsty dodaj kilka kropel wody) i na zastygniętej czekoladzie porób nim dowolne wzorki.
Ciasto pokrój na kwadraty i podawaj.
Smacznego!
mazurek karmelowy
mazurek snickers
mazurek
Share via Facebook7Share via PinterestShare via Email
Comments
comments
Skomentuj inspiracje: