Kostka "Solony Karmel"

Przepis


Składniki

Biszkopt orzechowy:

5 jaj
150g zmielonych orzechów włoskich
130g drobnego cukru
110g mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kakaowe:

50g miękkiego masła
130g drobnego cukru
1 jajko
20g ciemnego kakao
nieco mniej niż 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
nieco mniej niż 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
85g mąki tortowej
80g mleka

Orzechowy krokant:

1/2 łyżki masła
60g cukru
65g orzechów włoskich
2 szczypty gruboziarnistej soli morskiej

Syrop do nasączenia:

250g cukru
250ml wody
ziarenka z 1/2 laski wanilii

Pianka kajmakowa:

350g schłodzonego mleka skondensowanego
400g schłodzonej śmietanki 30%
2 śmietan-fixy
duża puszka kajmaku (510g)
6-7 łyżeczek żelatyny
2 szczypty gruboziarnistej soli morskiej

Cały przepis na blogu autora:
http://swiatwypiekow.pl/przekladane/kostka-solony-karmel/
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤