Hot cross buns - aromatyczne wielkanocne bułeczki

Przepis


składniki na 12 bułeczek:

500g mąki pszennej chlebowej (u mnie pół na pół ze zwykłą mąką pszenną)
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
50g drobnego cukru do wypieków (najlepiej złocistego)
skórka otarta z cytryny
75g niesolonego masła, rozpuszczonego i przestudzonego
225ml letniego mleka
1 duże jajko
175g koryntek (mogą być sułtanki lub inne)
75g kandyzowanej skórki cytrynowej i/lub pomarańczowej
Krzyżyki:

około 50 – 70g mąki pszennej
1 – 3 łyżki wody
Polewa:

3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤