Babka kokosowa

Przepis


1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
5 jajek
1 cytryna
100 g białej czekolady
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
cukier wanilinowy
2 łyżki śmietanki 30 %
1 szklanka mleka
Cytrynę sparz i zetrzyj skórkę.
Olej,cukier i cukier wanilinowy wymieszaj mikserem. Powoli dodawaj po jednym jajku.
Mąkę przesiej,wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Miksując dodawaj mleko i masę jajeczną. Na koniec dodaj skórkę z cytryny.
Ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 C. przez ok. 80 minut.
Ciasto wystudź.
Przygotuj polewę. Czekoladę wraz z kremówką rozpuść w kąpieli wodnej. Polej nią ciasto.
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤