Ciasto "Wspomnienie lata"
źródło inspiracji: http://goo.gl/NJROcr
Przepis
Blaty:
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1/4 łyżeczki soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki cukru
3 jajka
120 g miękkiego masła
150 g kwaśnej śmietany
1 szklanka mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
Krem jagodowy:
1 słoiczek dżemu jagodowego
250 g mascarpone
250 ml śmietanki tortowej (30-36%)
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek wody
3 łyżki cukru pudru (ew. w zależności od tego jak słodki jest dżem)
Krem zewnętrzny:
250 g mascarpone
5 łyżek cukru pudru
250 ml śmietanki tortowej (30-36%)
Ozdoby: gorzka czekolada, wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Skomentuj inspiracje: