Miodowa babka z daktylami
źródło inspiracji: http://brunetkawkuchni.com/2016/02/29/miodowa-bab…
Przepis
Składniki na dużą 2l formę na babkę:
405g niesolonego masła
1 szklanka miodu
1 szklanka jasnego cukru muscovado
3/4 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
1 duże jajko
1 łyżka świeżego imbiru, startego (możecie zastąpić mielonym imbirem, jeżeli nie macie dostępu do świeżego)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki soli
około 2 szklanek posiekanych daktyli bez pestek (szukajcie takich bez dodatku oleju palmowego i innych „ulepszaczy”)
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia lub polewa czekoladowa do dekoracji (u mnie 175g mlecznej czekolady 50% rozpuszczonej z 170g niesłodzonego mleka skondensowanego)
Skomentuj inspiracje: