Chleb pszenno-żytni na drożdżach

Przepis



400g maki pszennej tortowej Młynomag
200g maki żytniej razowej Młynomag
40g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
350 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

margaryna lub olej do wysmarowania blaszki
słonecznik do posypania



Zaczyn: Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier, łyżkę mąki pszennej i wlać 50 ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.

Do większej miski przesiać mąkę tortową i żytnią, wsypać sól, wymieszać. Dodać zaczyn, olej i resztę ciepłej wody, zamieszać łyżką a następnie wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45-60 minut. Po tym czasie wyrobić, przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy (u mnie naczynie żaroodporne).
Przykryć ściereczką na 10-15 minut. Posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem. Piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić na kratce.

@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤