Grzebyki Marysi

Przepis



500g mąki pszennej Młynomag t550 + do podsypania
250g margaryny
1/3 kostki smalcu
25g drożdży
5 żółtek
ok 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

250g twardej marmolady
białko do posmarowania
cukier Gruba Rafinada Diamant do posypania



Składniki na grzebyczki nie muszą być w temp. pokojowej. Moje były prosto z lodówki.
Mąkę, margarynę i smalec posiekać. Żółtka utrzeć z drożdżami i dodać do pozostałych składników. Zacząć zagniatać ciasto. Gdyby okazało się, że będzie za twarde należy dodawać stopniowo po trochę śmietany. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto podzielić na pół (będzie łatwiej wałkować), zagnieść, podsypując odrobiną mąki i rozwałkować na duży, cienki prostokąt. Na jednym z brzegów cienko rozsmarować marmoladę, zwinąć 2x i odciąć od reszty rozwałkowanego ciasta. Otrzymamy rulon, który nacinamy co 5 mm ale nie do końca. Następnie dzielimy go na ok 8cm części i lekko wyginamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy ok 15 minut w 180st. Studzimy.
@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤