Dacquoise

Przepis


Składniki (tortownica o średnicy 27cm):

25dag bezów (ok. 25 sztuk)
250g serka mascarpone
400ml śmietanki kremówki 36%
150g masy kajmakowej
1 łyżka cukru pudru
garść łuskanych orzechów włoskich
garść daktyli
kakao do opruszenia

Przygotowanie:

Z połowy bezów obcinamy czubki. Bezy bez czubków układamy na dnie tortownicy.

Serek mascarpone miksujemy na najniższych obrotach z masą kajmakową, aż się dokładnie połączą.

Do śmietanki dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywno. Dodajemy trochę śmietany do masy z kajmakiem i delikatnie mieszamy szpatułką. Po wymieszaniu dodajemy resztę śmietany i bardzo delikatnie mieszamy.

Dodajemy do masy pokruszone czubki bezów użytych do wyłożenia tortownicy, posiekane orzechy włoskie i krojone daktyle. Masę wykładamy do tortownicy na bezy. Przykrywamy pozostałymi bezami.

Opruszamy kakao i ozdabiamy odrobiną daktyli i orzechów włoskich.
@Jakub
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤