Dacquoise

źródło inspiracji: https://jacobtastes.wordpress.com/2016/02/15/dacq…
Przepis
Składniki (tortownica o średnicy 27cm):
25dag bezów (ok. 25 sztuk)
250g serka mascarpone
400ml śmietanki kremówki 36%
150g masy kajmakowej
1 łyżka cukru pudru
garść łuskanych orzechów włoskich
garść daktyli
kakao do opruszenia
Przygotowanie:
Z połowy bezów obcinamy czubki. Bezy bez czubków układamy na dnie tortownicy.
Serek mascarpone miksujemy na najniższych obrotach z masą kajmakową, aż się dokładnie połączą.
Do śmietanki dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywno. Dodajemy trochę śmietany do masy z kajmakiem i delikatnie mieszamy szpatułką. Po wymieszaniu dodajemy resztę śmietany i bardzo delikatnie mieszamy.
Dodajemy do masy pokruszone czubki bezów użytych do wyłożenia tortownicy, posiekane orzechy włoskie i krojone daktyle. Masę wykładamy do tortownicy na bezy. Przykrywamy pozostałymi bezami.
Opruszamy kakao i ozdabiamy odrobiną daktyli i orzechów włoskich.
@Jakub
Skomentuj inspiracje: