Ciasto z delicjami i kolorowymi galaretkami

Przepis


Biszkopt orzechowy:

5 jajek
15 dag zmielonych orzechów
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić białka,dodając po łyżce cukru,następnie żółtka i lekko wymieszać.Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta,na końcu zmielone orzechy - dokładnie wymieszać.Wylać na blaszkę o wymiarach 34x24 cm i piec ok 30 min w 180 st C.

Masa śmietankowa:

1/2 l śmietany kremówki
zielona galaretka
ewentualnie 2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

2 galaretki niebieskie
1 galaretka czerwona
delicje o smaku malinowym
dżem malinowy
brzoskwinie w puszce

Niebieskie galaretki rozpuścić wg przepisu.Czerwoną w 1 szklance a zieloną w 1/4 szkl gorącej wody.Czerwoną galaretkę należy wylać na jakieś płaskie podłużne naczynie by później można było pokroić ją w paski. Ubić śmietanę,na końcu dodać tężejącą zieloną galaretkę.Nie dodawałam cukru pudru,uważam to za zbyteczne,jednak jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta to dodajcie 2-3 łyżki przed dodaniem galaretki.

Ciasto posmarować dżemem malinowym,rozłożyć delicje czekoladą do góry.Następnie wyłożyć gotową masę śmietankową,na masę czerwoną galaretkę pokrojoną w paski po brzegach i na środku masy położyć,między nią rozłożyć brzoskwinie pokrojone w plasterki. Gotowe ciasto zalać tężejącą niebieską galaretką.
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤