Pączki z nadzieniem różanym

Przepis


Składniki:
(ok. 40 pączków)
- 1 kg + 1-2 szklanki mąki pszennej + do podsypania(użyłam typu 650),
- ok. 200 g cukru (1 szklanka),
- 100 g drożdży (cała kostka),
- 1/2 l mleka (np. 1,5%),
- 10 jajek (5 żółtek i 5 całych jajek),
- olejek pomarańczowy,
- 200 g masła (roztopionego),
- 2 łyżki octu (1 do ciasta, 1 do smażenia),
- szczypta soli,
- 2 kostki smalcu,
- 1 l oleju do smażenia.

dodatki:
- lukier,
- kandyzowana skórka pomarańczowa,
- Marmolada o smaku różanym,
- 4 ziemniaki (do smażenia).

Wykonanie:
Robimy rozczyn:
- 100 g drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 1/4 szklanki letniego mleka,
- ok.3 łyżki mąki pszennej.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤