Faworki na krupczatce kruche i delikatne
źródło inspiracji: http://www.kuchniaupoli.pl/faworki/
Przepis
Faworki czyli chrusty, chruściki czy kręple. Najczęściej smażone w okresie karnawału, tłustego czwartku, i na ostatki. Falowane, chrupkie ciastka posypane cukrem pudrem, ze śmietanowego ciasta, smażone jak pączki.
Składniki;
mąka pszenna 2 szklanki 335 g
mąka krupczatka 1 szklanka 215 g
śmietana 18 % 250 g
szczypta soli
cukier waniliowy 16 g
żółtka z 6-7 jaj
spirytus lub rum 1 łyżka
olej rzepakowy lub smalec do smażenia 1 litr
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Mąki przesiać do misy, dodać żółtka, śmietanę, sól, cukier, spirytus i dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć na blat lub stolnicę lekko oprószyć mąką. Zagniatać ciasto na zmianę bijąc o blat lub uderzając wałkiem, powinno mieć konsystencję gładką i elastyczną. Im dłużej ciasto będzie ” bite ” tym więcej wtłoczymy w nie powietrza, dzięki temu podczas smażenia pojawią się charakterystyczne pęcherzyki. Ciasto owinąć folią spożywczą odstawić na 30 minut, żeby odpoczęło w lodówce. Ciasto podzielić na parę części z każdej rozwałkować placek bardzo cienko, z którego radełkiem wykrawać paski o szerokości 3 cm, a długości 10 cm. W każdym pasku po środku naciąć faworka, jeden koniec przeciągnąć przez dziurę i lekko uformować kształt kokardy. Faworki smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Chrusty odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzone chrusty oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego,
@Paulina
Skomentuj inspiracje: