FROZEN

Przepis


SKŁADNIK: (forma 24x 24 cm )

Biszkopt rzucany
3 jajka
0,5 szklanka cukru
0,5 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Błękitna pianka
2 białka
niebieska galaretka- rozpuszczona w 3/4szklanki gorącej wody

Bita śmietana
0,5 litra śmietany 36 %
10 gram żelatyny
łyżka cukru pudru
cukier waniliowy

2 niebieskie galaretki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt;

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.

Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia.

Błękitna pianka

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i miksować do połączenia się składników. Piankę przełożyć np. do keksówki wyłożonej folią spożywczą, i odstawić do stężenia.

Bita śmietana

Do śmietany dodać, cukier puder oraz waniliowy ubić na sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewać przestudzoną żelatynę.

Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia.

Biszkopt posmarować 4-5 łyżkami bitej śmietany. Błękitną piankę pokroić na paski i ułożyć w małych odstępach na śmietanie, na to wyłożyć resztę bitej śmietany, i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto zalać tężejącą galaretką. Najlepiej smakuje schłodzone w następny dzień po przygotowaniu.
Smacznego.

@Ola
następna inspiracja ➤

Dołącz do naszej grupy facebookowej

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤