Kruche rogaliki z wiśniami

źródło inspiracji: http://www.jacobtastes.wordpress.com

Przepis


Składniki:

250g mąki pszennej
250g mąki krupczatki
250g masła lub margaryny
50g drożdży
2 jajka
szklanka śmietany 18%
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
wiśnie

Przygotowanie:

Wiśnie (świeże lub mrożone) wrzucamy na patelnię, wsypujemy dwie łyżki cukru i łyżkę cukru waniliowego. Smażymy tak długo, aż sok, który zbierze się z pod wiśni zacznie gęstnieć. Przesmażone wiśnie wystudzić na sitku.

Mąką dokładnie posiekać z mąką. Pokruszone drożdże rozmieszać z łyżką cukru i szklanką kwaśnej śmietany.

Posiekaną mąkę połączyć z rozmieszanymi drożdżami. Dodać dwa jajka, sól i zagnieść ciasto.

Gotowe ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą część rozwałkować na blacie podsypanym mąką i przekroić na 8 trójkątów.

Na krawędzi każdego kawałka nałożyć wiśnie i całość zwinąć w kształt rogalika. Przygotowane rogaliki piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem, w temperaturze ok. 175 stopni przez 20-25 minut.

Gotowe rogaliki oblać lukrem z cukru pudru i odrobiny wody.
@Jakub
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤