Kruche rogaliki z wiśniami
źródło inspiracji: http://www.jacobtastes.wordpress.com
Przepis
Składniki:
250g mąki pszennej
250g mąki krupczatki
250g masła lub margaryny
50g drożdży
2 jajka
szklanka śmietany 18%
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
wiśnie
Przygotowanie:
Wiśnie (świeże lub mrożone) wrzucamy na patelnię, wsypujemy dwie łyżki cukru i łyżkę cukru waniliowego. Smażymy tak długo, aż sok, który zbierze się z pod wiśni zacznie gęstnieć. Przesmażone wiśnie wystudzić na sitku.
Mąką dokładnie posiekać z mąką. Pokruszone drożdże rozmieszać z łyżką cukru i szklanką kwaśnej śmietany.
Posiekaną mąkę połączyć z rozmieszanymi drożdżami. Dodać dwa jajka, sól i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą część rozwałkować na blacie podsypanym mąką i przekroić na 8 trójkątów.
Na krawędzi każdego kawałka nałożyć wiśnie i całość zwinąć w kształt rogalika. Przygotowane rogaliki piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem, w temperaturze ok. 175 stopni przez 20-25 minut.
Gotowe rogaliki oblać lukrem z cukru pudru i odrobiny wody.
@Jakub
Skomentuj inspiracje: