Makowiec z masą orzechową i serową

Przepis



Ciasto ucierane:
15 dag margaryny
15 dag cukru pudru
4 jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag mąki

Mak:
400g mielonego suchego maku
1 łyżka powideł lub dżemu
2 łyżki miodu
1/2 rozpuszczonego masła (ostudzonego)
kilka kropel olejku migdałowego
4 jajka
cukier do smaku
1/2 szkl grubo siekanych orzechów włoskich
1/3 szkl drobno siekanych migdałów
1/2 szkl kandyzowanych skórek i owoców

Ser:
600g sera 3x zmielonego
1/2 kostka masła
15 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 żółtka (pianę z 4 białek ubić)
1 budyń śmietankowy

Orzechy:
25 dag zmielonych orzechów włoskich
1/2 szkl wody
1/2 szkl cukru

Lukier:
2 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny

Dekoracja:
Kandyzowane owoce i skórki




Ciasto ucierane: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki ciasta utrzeć i wmieszać pianę z białek.

Mak: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Ser: wszystkie składniki dokładnie zmiksować i na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać.

Orzechy: Składniki na masę orzechową podgrzewać mieszając aż się dokładnie połączą.

Na dużą blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto ucierane, wyrównać. Następnie wykładamy masę makową, wyrównujemy i lekko przyklepujemy łyżką. Na mak nakładamy łyżką w niewielkich odstępach masę orzechową. Na wierzch wylewamy masę serową.
Ciasto pieczemy ok godzinę (sprawdzić patyczkiem) w 180 stopniach.
Ostudzić, polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami. Schłodzić.

Lukier: Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać tyle wody aby otrzymać gęsty lukier.
@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤