chleb w garnku pieczony
źródło inspiracji: http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/12/chleb-w…
Przepis
750 gramów mąki pszennej
1 łyżeczka soli (dałam z małą górką)
25 gramów drożdży
0,5 łyżeczki cukru
2 szklanki wody troszkę cieplejszej niż temp. ciała
1 łyżka oleju
dodatkowo:
0,5 garści mąki pszennej do podsypania
Wieczorem do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, wlewamy olej oraz rozkruszamy drożdże.
Wszystko zalewamy 0,5 litra wody, mieszamy łyżką, przykrywamy folia i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na około 25 minut przed zagniataniem, potem wyjmujemy je z miski i zagniatamy na lekko podsypanym mąką blacie.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm posypujemy mąką i wykładamy ciasto (boków ani dna nie smarujemy żadnym tłuszczem).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 - 60 minut.
UWAGA: Tuż przed pieczeniem chlebek posmarowałam wodą w temp. pokojowej i posypałam mąką, możecie posypać go również ulubionymi ziarenkami (zamiast mąki).
Po upływie tego czasu piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, wkładamy chlebek i pieczemy go około 55 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Jeśli zauważycie, że chleb zaczyna się zbyt mocno przypiekać od góry przykryjcie go folią aluminiową i pieczcie dalej.
Dobrze upieczony chleb przy opukiwaniu z góry powinien wydawać głuchy odgłos.
Chlebek wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
@Magdalena
Skomentuj inspiracje: