TARTA MAKOWA Z WIŚNIAMI
źródło inspiracji: http://potrawyregionalne.blogspot.com/2015/12/tar…
Przepis
Propozycja dla osób które lubią dużo maku w cieście.
Miałam już wszystkie składniki potrzebne do przygotowania makowca, ale brakowało mi czasu.
Wiadomo ciasto drożdżowe musi urosnąć a potem to zwijanie makowcy, myślenie czy nie popękają, czy maku wystarczająco w nich dużo.
Kochani polecam błyskawiczną tartę na kruchym spodzie
z gruuubą warstwą maku.
Rewelacja. Do tego wiśnie nasączone spirytusem w słodkim syropie!
Rodzina (łącznie ze mną) stwierdziła ,że od teraz mogą jeść ją zamiast makowca.
Jeśli nie macie czasu gotować i mielić maku, kupcie gotową masę makową.
Składniki:
na kruchy spód:
1 jajko
150 g mąki
4 łyżki cukru
80 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę makową:
500 g maku
1 litr wody
200 g zmielonego twarogu
4 łyżki miodu
1 budyń śmietankowy
1 cukier wanilinowy
2 jajka
100 g masła
200 g cukru
parę kropli aromatu migdałowego
dowolne bakalie ) rodzynki, orzechy, migdały
skórka pomarańczowa
dekoracja:
lukier, wiśnie w syropie, orzechy, płatki migdałowe
Zaczęłam od kruchego ciasta.
Przesiałam mąkę,
Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło.
Wbiłam jajko.
Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę.
Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki.
Kolej na masę makową.
Mak wypłukałam na sitku.
Wsypałam go do garnka i zalałam wodą.
Gotowałam przez pół godziny.
Następnie przełożyłam do gazy i odcisnęłam z niego wodę.
Wsypałam go go miski.
Wlałam do maku rozpuszczone masło
i miód.
Wsypałam cukier,cukier wanilinowy i budyń śmietankowy.
Następnie do miski powędrował serek i dwa jajka.
Składniki wymieszałam łyżką.
Pozostało jeszcze tylko dodać zapach migdałowy, skórkę z pomarańczy i ulubione bakalie.
Wszystko dokładnie wymieszałam.
Ciasto wyjęłam z lodówki.
Formę na tartę ( 24 cm) wysmarowałam masłem i wylepiłam ją ciastem.
Podziurkowałam je widelcem.
Masę makową wylałam na spód kruchego ciasta.
Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piekłam około 45 minut.
Smacznego!
@Iga
Skomentuj inspiracje: