Tort czekoladowy z żurawiną

Przepis


Tort czekoladowy z żurawiną
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
160g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
100g orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
150ml wody
sok z 1/2 cytryny
3 łyżeczki cukru pudru
3 krople aromatu waniliowego
2 łyżki spirytusu
Krem:
300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 łyżka cukru pudru
4 płaskie łyżeczki żelatyny
6-7 łyżek wody
150g suszonej żurawiny
120-150ml słodkiej brandy – cherry brandy (można zastąpić wiśniówką lub sokiem pomarańczowym)
Dodatkowo:
250-260g żurawiny do mięs (ze słoiczka)
zielony i czerwony marcepan (można użyć białego + barwniki)
Wierzch i boki:
650-700g śmietany kremówki 30% lub 36%
4-5 łyżek cukru pudru
1 fix do śmietany
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub śmietankowego
poszatkowane orzeszki do posypania
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤