Pierniczki kruche
źródło inspiracji: http://www.kuchniaupoli.pl/pierniczki-kruche/
Przepis
Składniki
miód płynny 5 łyżek
cynamon 1 łyżeczka
przyprawa do piernika 2 łyżeczki
cukier brązowy 130 g
margaryna 150 g
jajka 2
mąka pszenna 500 g
soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
Przygotowanie
W rondlu rozpuścić cukier, margarynę, miód, mieszając co jakiś czas. Masę miodową pozostawić do ostudzenia. Mąkę z sodą przesiać. Jajka roztrzepać, dodać do masy miodowej, wymieszać. Wszystkie składniki zagnieść w gładkie i elastyczne ciasto. Owinięte folią spożywczą ciasto schłodzić do godziny. Ciasto piernikowe wałkować na grubość 3-5 mm wykrawać pierniczki od foremek. Ostrożnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przed upieczeniem powinno być wałkowane bezpośrednio schłodzone, wówczas pierniki nie zmienią kształtu podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180 °C przez 8-12 minut, ciasto początkowo będzie miękkie z czasem studzenia będzie twardnieć. Pozostawić na kratce do wystudzenia.
Lukier
białko z jednego jajka
cukier puder ok. 200-250 g
barwniki w żelu
Przygotowanie
Cukier puder przesiać. Białko ubić na najniższych obrotach miksera a najlepiej rozetrzeć ręcznie z cukrem. Lukier powinien mieć gęstą konsystencję. W przypadku dodania barwnika spożywczego, co powoduje zmianę konsystencji na nieco rzadszą, należy skontrolować czy konsystencja lukry będzie odpowiednia.
@Paulina
Skomentuj inspiracje: