Orzechowe Bałwanki

Przepis


Składniki:

27 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
20 dag masła
8 dag mielonych orzechów
szczypta soli
1 jajko
masa marcepanowa
czerwony barwnik
garść goździków

Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptą soli,mielonymi orzechami laskowymi i 10 dag cukru pudru.Dodać miękkie masło i jajko - szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta uformować po 10 małych,średnich i większych kulek.W najmniejsze powkładać goździki tak,by powstały oczy bałwanków.Resztę kulek ozdobić goździkowymi guzikami.Rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec ok 10-15 min w 170st C.
Upieczone kulki wystudzić,łączyć po 3 kulki tj małą,średnią i większą np za pomocą białego lukru lub czekolady.
Masę marcepanową zagnieść razem z czerwonym barwnikiem,uformować spiczaste czapeczki bałwanków.Z pozostałej masy rolować cienkie wałeczki i zrobić szaliki oraz nos bałwanów.Całość posypać cukrem pudrem,który będzie imitował śnieg.
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤