Miodownik orzechowo-kajmakowy
źródło inspiracji: http://swiatwypiekow.pl/przekladane/miodownik-orz…
Przepis
Ciasto:
500g mąki
200g drobnego cukru
200g masła
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem orzechowy:
200g orzechów włoskich
140g mleka w proszku
400g masła
8 łyżeczek cukru pudru
5 łyżek miodu
250g śmietanki kremówki
Do nasączenia:
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150ml wrzątku
1-2 łyżeczki cukru
Krem kajmakowy:
150g masła
4 łyżki kajmaku
Polewa (opcjonalnie)
75g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 1/2 łyżki wody
1 1/2 łyżki kakao
Formę o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180C.
Wszystkie składniki ciasta przesiekać razem nożem, po czym szybko zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na 4 równe części. Pierwszą z nich rozwałkować do wielkości blachy, przełożyć do formy i piec przez 15 minut. Tak samo z pozostałymi trzema częściami. Dobrze wystudzić.
Kawę i cukier rozpuścić we wrzątku, wystudzić.
Przygotować krem orzechowy. Masło roztopić z cukrem pudrem na wolnym ogniu i wystudzić. Orzechy wymieszać z miodem i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przełożyć je do misy miksera, powoli wlewać wystudzone masło, miksując na wolnych obrotach. Zwiększyć obroty miksera i cienką strużką wlewać śmietankę. Na samym końcu dodać mleko w proszku i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą. 1/3 kremu odłożyć do dekoracji.
Przygotować krem kajmakowy. Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, dodawać po jednej łyżce kajmaku. Miksować do uzyskania puszystego kremu.
Wszystkie placki miodowe dobrze nasączyć kawą. Pierwszy z nich ułożyć z powrotem w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować połowę kremu orzechowego, przykryć kolejnym plackiem, rozsmarować cały krem kajmakowy, ułożyć placek, wyłożyć resztę kremu orzechowego i nakryć ostatnim plackiem nasączoną stroną do dołu. Lekko docisnąć całość.
Teraz można postąpić na dwa sposoby. Albo rozsmarować pozostały krem orzechowy na wierzchu ciasta i posypać np. zmielonymi orzechami, albo przygotować polewę.
W tym drugim przypadku, masło, cukier i wodę przełożyć do garnuszka, roztopić na wolnym ogniu – nie gotować. Dodać kakao i bardzo dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ciepłą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i wstawić do lodówki. Kiedy polewa już zastygnie, udekorować ciasto pozostałym kremem.
@Anna
Skomentuj inspiracje: