makowiec w cieście cytrynowym

Przepis



masa makowa:
600 gramów maku z puszki
1,5 garści ulubionych bakalii
3 kopiaste łyżki kaszy manny
2 jaja
1/3 szklanki cukru pudru

lub 600 gramów domowej masy makowej

ciasto cytrynowe:
6 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej (polecam użyć tortowej)
skórka otarta z 1,5 średniej cytryny
sok z 1 cytryny
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gramów miękkiego masła lub margaryny

polewa czekoladowa lub lukier cytrynowy
ulubione dekoracje


Miękkie masło utrzeć z żółtkami i cukrami na puch, wlać sok z cytryny, potem stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować do połączenia, wsypać skórkę z cytryny, wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać porządnie.






Masa makowa. Można wykorzystać TEN przepis lub użyć maku z puszki uprzednio odlewając płyn, który się oddzielił od masy.
Dodać rozmącone jaja, kaszę mannę, bakalie, wymieszać wszystko porządnie.


Tortownicę 22 cm wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną. Wyłożyć pół porcji ciasta cytrynowego, potem na środku powykładać masę makową, przykryć drugą częścią ciasta, wyrównać delikatnie powierzchnię.




Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć blaszkę z ciastem, piec około 50 - 55 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Ciasto studzić przez 20 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem wyjąć na blat i schłodzić całkowicie.

Przygotować polewę lub lukier, dowolnie udekorować.


@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤