Ucierane Ciasto z Żurawiną, Jabłkami i Kruszonką

Przepis


Składniki na ciasto:

140 g cukru kryształu + 3 łyżki
skórka otarta z małej cytryny
113 g masła, rozpuszczonego
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
190 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
80 g śmietany kwaśnej 18%
2 duże jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
sok z cytryny
340 g świeżej żurawiny
cukier puder do posypania

Rozpuszczone masło łączymy z cukrem i skórką z cytryny za pomocą miksera, lekko ucierając. Dodajemy po jednym jajku, ekstrakt z wanilii i ucieramy krótką chwilę.

Suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól mieszamy w misce i dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce do utartych wcześniej składników. Ponownie ucieramy do połączenia. Na sam koniec wlewamy śmietanę i ucieramy krótką chwilę.

Obrane i pokrojone w plasterki jabłka polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na bok.

Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy.
Wylewamy wcześniej przygotowane ciasto, wygładzamy. Na ciasto wykładamy jabłka, na jabłka żurawinę. Posypujemy 3 łyżkami cukru i przygotowaną kruszonką.

Pieczemy w 170 stopniach, około 40 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Posypujemy grubo cukrem pudrem.

Kruszonka:

140 g maki pszennej
50 g cukru trzcinowego
szczypta soli
55 g masła, rozpuszczonego

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Palcami łączymy, uzyskując konsystencje kruszonki. Posypujemy nią surowe ciasto i pieczmy.

@Marta
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤