Piernik z jabłkami i kawą Inką

Przepis


SKŁADNIKI:
Piernik: (na formę ćwibakówkę ok 10x34cm lub keksówkę 12x25cm)
125 g masła/margaryny
1 szkl cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych lub porzeczkowych
4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (u mnie od SKWORCU)
2 łyżki gorzkiego kakao
2 jajka
250 ml mleka
2 pełne łyżki kawy Inki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
Jabłka:
1,2 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
1/2 szkl wody
4 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki cynamonu
2 galaretki agrestowe
1/2 szkl słodkiej śmietanki 30% (można pominąć)
Masa waniliowa:
250 g mascarpone
3 czubate łyżki śmietanki 36% lub serka homogenizowanego naturalnego (ja kupiłam w Lidlu)
2 łyżki cukru z wanilią
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤