Szarlotka sypana

Przepis


ZAPRASZAM NA www.gotujzgroszkiem.blogspot.com

Składniki na blaszkę o wymiarach
30x25 cm:

* 2 szklanki mąki pszennej lub tortowej
* 2 szklanki kaszy manny
* 1 szklanka cukru
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 200 g masła (1 kostka)
* około 1,5 kg jabłek (najlepsze szare renety, ewentualnie jakaś inna soczysta odmiana)
* cynamon (jeśli ktoś lubi, ja uwielbiam i nie oszczędzałam ;) )

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cynamon i ewentualnie 2-3 łyżki cukru, jeśli owoce są kwaśne i wszystko mieszamy. Nie podsmażamy, ponieważ jabłka w trakcie pieczenia puszczą sok, który zespoli ze sobą wszystkie warstwy. Taką rolę pełni również masło.

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy do tego kaszę mannę oraz cukier. Wszystko razem mieszamy. Dno blaszki o wymiarach 30 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na papier do pieczenia w miarę równomiernie ścieramy na tarce o dużych oczkach pół kostki masła. Sypkie "ciasto" dzielimy na trzy części i na masłowysypujemy 1/3 część sypkich składników ciasta. Na to wykładamy połowę jabłek i ponownie posypujemy "ciastem". Ponownie wykładamy jabłka i zasypujemy ostatnią częścią ciasta. Na całość ścieramy pozostałą część masła, tak aby było ono rozłożone na całym cieście.

Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Można podawać na ciepło, z bitą śmietaną i lodami, albo tak jak ja - z sosem czekoladowym, bo cała reszta mi się pokończyła. :) Na następny dzień jak dla mnie ciasto smakuje jeszcze lepiej.

@Kasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤