Babeczki z bitą śmietaną i owocami

Przepis


2 szklanki mąki krupczatki
20 dkg margaryny
2 żółtka
2/3 szklanki cukru pudru do ciasta
½ litra śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru do śmietany
2 zagęstniki do śmietany
konfitura
owoce do dekoracji
Kaloryczność: wysoka
Koszt: 10 - 20 zł
Przygotowanie:

Babeczki dominują w cukierniach, a ja skorzystałam z przepisu mojej babci na coś innego, pyszne babeczki z bitą śmietaną, nektarynką i rodzynkami. Znajomi byli zachwyceni, znikały z talerza w oka mgnieniu.

Wszystkie produkty do ciasta (mąka, margaryna, żółtka, cukier puder) posiekać nożem i zagnieść, włożyć do lodówki na około 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki kawałki ciasta wkładać do foremek w kształcie babeczek i formować.
Foremki z ciastem włożyć do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i piec do zarumienienia.
Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder i zagęstniki.
Po upieczeniu i wystygnięciu ostrożnie babeczki wyjmujemy z foremek.
Na spód dajemy pół łyżeczki konfitury na to bita śmietana i dekoracja z owoców (maliny, truskawki, brzoskwinie, rodzynki).

Zapewniam, że będą smakowały wybornie, szczególnie dzieci je uwielbiają. Pyszne co nieco.
@Jasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤