Ciasto dziwaczek

Przepis


Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym
Składniki:
Biszkopt I:
4 duże jajka- osobno żółtka i białka
140g cukru
80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Biszkopt II:
6 jajek osobno żółtka i białka
1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
3/4 szklanki cukru
100g poszatkowanych orzechów włoskich
70g rodzynek
6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki mleka
260g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
600g ptasiego mleczka
2 czerwone galaretki
Wierzch:
około 450-500g śmietanki kremówki 36% lub 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
fix do śmietany (niekoniecznie)
kakao do posypania
Do nasączenia:
1/2 szklanki zaparzonej herbaty (lub wody)
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤