Tort brzoskwiniowy

Przepis


Składniki:
3 galaretka brzoskwiniowa
Puszka brzoskwiń
½ litra 30 procentowej śmietany
3 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżka wody
½ szklanki mąki
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kaloryczność: wysoka
Koszt: 10 - 20 zł
Przygotowanie:

Tort brzoskwiniowy z galaretką. Dzisiaj polecam uroczy torcik: biszkopt, bita śmietana z galaretką i galaretka z owocami, te trzy warstwy są eksplozją smaku. Tort brzoskwiniowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu, mało pracochłonny i nie poświęcimy mu dużo czasu a smakuje wybornie. Polecam wszystkim, smacznego.


Biszkopt

3 jajka

¾ szklanki cukru

1 łyżka wody

½ szklanki mąki

¼ szklanki mąki ziemniaczanej

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną piane dodając pod koniec cukier.

Żółtka wymieszać z łyżką wody dodać do białek. Do przygotowanej masy dodać mąkę i mąkę ziemniaczana z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30 minut.


Masa

½ litra 30 procentowej śmietany

2 galaretki brzoskwiniowe

Rozpuścić galaretki w 2 szklankach gorącej wody. Wymieszać i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Miksować stopniowo dodając tężejącą galaretkę. Wylać masę na biszkopt i wstawić do lodówki.


Trzecia warstwa

1 galaretka brzoskwiniowa

Puszka brzoskwiń

Owoce ułożyć na torcie i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki.

Tort brzoskwiniowy z galaretką jest gotowy, pięknie wygląda i smakuje bosko. Polecam.
@Jasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤