ROGALE MARCIŃSKIE

Przepis



Składniki na ciasto:
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżka suchych drożdży (12 g)
1 jajko
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 ½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
szczypta soli
225 g masła, w temperaturze pokojowej (z tego 2 łyżki odkładamy do ciasta)
Składniki na nadzienie:
300 g białego maku
100 g orzechów włoskich
100 g zblanszowanych migdałów
100 g marcepanu
¾ szklanki cukru pudru
3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki gorącej wody
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤