Kostka sernikowa z toffi i solonymi orzeszkami

Przepis


Składniki na prostokątną formę o wymiarach około 24 x 32cm:

Spód:

300g ciastek digestives lub innych herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
70g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
Masa serowa:

1kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub dobrej jakości twarogu z wiaderka
250g serka mascarpone (robiłam też z serkiem kremowym)
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 duże jajka
Polewa toffi:

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (u mnie 375g)
50g jasnego cukru muscovado
50g niesolonego masła
Dodatkowo:

100g orzeszków ziemnych, podprażonych na suchej patelni
50 – 70g czekoladowych drobinek lub drobno posiekanej czekolady (u mnie mieszanka gorzkiej i mlecznej)
sól do smaku**
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤