Ciasto marchewkowe z rodzynkami, gałką muszkatołową i cynamonem
źródło inspiracji: http://julkagotuje.blogspot.com/
Przepis
Składniki jakich potrzebujemy na małą blaszkę ew. prodiż:
(na dużą blaszkę potrzeba 1,5 - 2 porcji)
4 duże marchewki
250 g rodzynek
150 g mąki (1 i 1/3 szklanki),
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
220 g cukru (1 szklanka),
190 g oleju (około 3/4 szklanki)
3 jajka
Sposób wykonania:
Marchew zetrzeć na dużych oczkach i oprószyć cukrem.
Rodzynki zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić, ostudzić.
Jajka rozbełtać widelcem w osobnej misce.
W dużej misce albo garnku zmieszać wszystkie sypkie składniki (mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, gałkę).
Do mieszanki dodać utartą marchew i wymieszać.
Dodać rodzynki i wymieszać.
Dodać cukier, wymieszać.
Na koniec dodać olej i wlać jajka z miski.
Wszystko zmiksować około 5 minut.
Ciasto wlać na wysmarowaną olejem formę posypaną bułką tartą.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Piec około 1 godziny w 200 stopniach C.
@Julita
Skomentuj inspiracje: