Sernik z rosą

Przepis


Ciasto:

2 szklanki mąki
3 jajka(1 całe i 2 żółtka)
100g margaryny lub masła
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru

Masa serowa:

1 kg zmielonego twarogu
6 jajek(2 całe i 4 żółtka)
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
2 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju

Pianka:

1 szklanka cukru
6 białek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na ciasto połączyć i zagnieść.Po wyrobieniu rozwałkować na stolnicy i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zmielony twaróg utrzeć z cukrem,dodawać stopniowo jajka,budyń,olej i na końcu mleko.Powstałą masę o rzadkiej konsystencji wylać na ciasto i piec ok 60 min w temp 180stC.
Pozostałe z 6 jajek białka ubić na sztywną pianę ze szklanką cukru i dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.Po 60 min sernik wysunąć z piekarnika,wyłożyć na wierzch ubitą pianę i ponownie wstawić na ok 10-15 min,by zapiec pianę(należy uważać by się nie przypaliła).
Gotowy sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami,następnie wynieść do zimnego pomieszczenia..wtedy utworzy się nam piękna rosa.
Po upieczeniu należy odciąć nożem ciasto od brzegów formy.
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤